Lön att leva på – Tid att leva

Lön att leva på – tid att leva

Internationella kvinnodagen 2025
Idag, på Internationella kvinnodagen, lyfter Vänsterpartiet kvinnors ekonomiska villkor, arbetstider och hälsa. I en tid då många känner av effekterna av inflation och nedskärningar i välfärden, är det viktigare än någonsin att skapa en arbetsmarknad som gynnar alla – inte bara de som redan har de bästa förutsättningarna.

Kvinnors inkomster halkar efter

Den genomsnittliga löneskillnaden mellan kvinnor och män var 10 % år 2023, men det ger inte en fullständig bild av de ekonomiska skillnaderna. Om vi tittar på den faktiska inkomsten, det vill säga hur mycket pengar kvinnor och män har att röra sig med, så är skillnaden hela 23 %. Detta beror på en kombination av strukturella orättvisor, politiska beslut och arbetsvillkor. Kvinnor arbetar oftare deltid, får lägre pensioner och tar ett större ansvar för obetalt arbete i hemmet.Vänsterpartiet vill:
  • Att heltid ska vara normen för alla anställningar.
  • Att arbetstidslagen ändras så att deltidsanställda automatiskt får en tjänstgöringsgrad motsvarande de timmar de faktiskt arbetar.
  • Att hyvling – där arbetsgivare ensidigt sänker anställdas arbetstid – ska förbjudas.

Stress och ohälsa – en kvinnofråga

Kvinnor är tydligt överrepresenterade i sjukskrivningar på grund av stress. Av de 43 500 personer som var sjukskrivna för stress våren 2024 var 34 300 kvinnor, vilket motsvarar hela 79 % av fallen. Kvinnodominerade branscher som vård, omsorg och handel präglas av hög arbetsbelastning, osäkra anställningar och deltidsarbete, vilket leder till ökad stress och ohälsa.För att minska stress och ohälsa behövs en bättre balans mellan arbete och fritid. Därför driver Vänsterpartiet frågan om kortare normalarbetstid. Vi vill:
  • Införa en 35-timmars arbetsvecka på sikt.
  • Att en parlamentarisk kommitté tillsammans med fackförbund och arbetsmarknadens parter tar fram förslag för en rättvis arbetstidsförkortning.
  • Att arbetstidsförkortning anpassas efter yrken med höga sjukskrivningstal och låg faktisk pensionsålder.

Deltidsarbete – en fälla för kvinnor

Kvinnor jobbar deltid i betydligt högre utsträckning än män, ofta ofrivilligt. En undersökning från LO visar att endast fyra av tio kvinnor i arbetaryrken har en fast heltidstjänst. Särskilt inom handeln och vården är deltidsanställningar normen, vilket skapar osäkerhet och låga inkomster. Många deltidsarbetande kvinnor oroar sig för att inte kunna leva på sin lön. Vänsterpartiet anser att:
  • Alla som vill ska ha rätt till en heltidsanställning.
  • Arbetsgivare inte ska kunna hyvla bort timmar från anställda utan att följa turordningsreglerna.
  • Deltidsanställda ska få sin anställningsgrad justerad utifrån hur mycket de faktiskt arbetar, så som redan görs i Norge.

Kortare arbetstid – en nyckel till hållbara arbetsliv

För första gången på länge finns en realistisk möjlighet att påbörja en arbetstidsförkortning i Sverige. LO har satt frågan på sin agenda, och flera stora fackförbund inom kvinnodominerade yrken driver nu kravet på kortare arbetstid.Arbetsgivarorganisationer och högerpartier hävdar att arbetstidsförkortning skulle bli för dyrt och leda till försämringar i välfärden. Men forskning visar att kortare arbetstid kan leda till både bättre hälsa och ökad produktivitet. Sjukskrivningarna minskar och fler orkar jobba fram till pensionen. Vänsterpartiet vill:
  • Påbörja en successiv sänkning av normalarbetstiden till 35 timmar i veckan.
  • Att arbetstidsförkortning sker i samverkan med fack och arbetsgivare för att säkerställa en jämlik och ekonomiskt hållbar process.

Dags för handling

För att skapa ett mer jämlikt samhälle krävs politiska beslut som gynnar kvinnor och arbetstagare. Ingen ska behöva leva på en låg deltidslön, ingen ska slitas ut av stress och alla ska ha rätt till en trygg och stabil ekonomi.Den 8 mars är en påminnelse om att kampen för jämställdhet inte är över. Låt oss tillsammans arbeta för en framtid där kvinnor har en lön att leva på – och tid att leva.

Dela den här sidan:

Kopiera länk