Politik

Uttalande om situationen med den stängda norska gränsen

Uttalande om situationen med den stängda norska gränsen
Antaget av Vänsterpartiet Fyrbodals distriktsstyrelse den 6 december 2020

Vänsterpartiet Fyrbodal ser allvarligt på hur den stängda gränsen har påverkat de norra delarna av vårt område. När gränshandeln stängde har många, inte minst kvinnor och unga, förlorat sina jobb. Människor på båda sidor av gränsen nekas att träffa sina barn, partners eller mor- och farföräldrar. Den gräns som tidigare knappt märkts har nu blivit en brutal verklighet med brutala konsekvenser.

Den dag gränsen öppnas kommer att innebära många kära återseenden, men gränshandeln och arbetsmarknaden kommer troligen inte att bli densamma. Då Norge ser ut att sänka skatter på de varor som burit gränshandeln och klimatkrisen börjar bli alltmer påtaglig inser vi att konsumtion inte är framtiden för gränskommunerna.

Situationen med arbetsmarknaden i framförallt Strömstads kommun är akut och det krävs att många goda krafter hjälps åt för att kunna åtgärda problematiken. Kommun, region och stat har en gång kraftsamlat för att hjälpa Trollhättan i ett liknande läge och behöver göra det igen.

Vi ser ett behov av ett omställningskontor som ska hjälpa att skapa utbildningsvägar och innovationskraft för att skapa nya arbetstillfällen. Vi ser även behov av satsningar på den gröna infrastrukturen för att stärka pendlingsmöjligheter och hållbara transporter av varor. Låt oss inte lämna dessa kommuner i sticket utan hjälpas åt att få dem på fötter igen!

Kopiera länk