Vårdbiträde är en gammal politik
Att fler händer behövs inom sjukvården, håller nog samtliga partier med om. Men vad som behövs är fler undersköterskor med fasta tjänster. Begreppet vårdbiträden är en tillbakagång till gamla tider. Att ersätta med vårdbiträden är ett sätt att hålla nere lönerna, när det i stället krävs att lönerna höjs. Det skriver Kerstin Wallsby (V Uddevalla) som är undersköterska sedan 35 år och ersättare i regionfullmäktige.
Samtliga arbetsuppgifter som undersköterskorna i dag gör kräver utbildning, andra såsom städ, tvätt med mera sköts redan av Regionservice. Vänsterpartiet satsar i sin budget 200 miljoner kronor 2018, och 100 miljoner 2019 till höjda löner för vårdpersonal, samt 5 miljoner kronor per år till kompetensutveckling för undersköterskor.
Vi behöver satsa på utbildning, inte sänka kraven på utbildning. För att kunna rekrytera sjukvårdspersonal krävs det krafttag när det gäller arbetsmiljö och arbetsvillkor. Ett steg i det kan vara att sänka heltidsmåttet vid nattarbete.
Vi vill också satsa 50 miljoner kronor för att finansiera försök med sextimmarsdag inom Regionservice, vilket vi har motionerat om i Regionfullmäktige. Vad tänker den blågröna majoriteten göra för att förbättra arbetsmiljö och arbetsvillkor för vårdpersonalen? Det behövs inte bara fler händer i vården, det behövs även en vårdpersonal som mår bra.
Kerstin Wallsby (V)