Vi har inte samma tolkning av värdighet
I mars sammanföll kommunfullmäktiges sammanträde med internationella kvinnodagen. Jag bar då en rosa kattmössa, en internationell symbol för kvinnors rättigheter. Aldrig kunde jag ana att detta skulle väcka ont blod i en demokratiskt vald församling! Det skriver Jaana Järvitalo, 1 vice ordförande i kommunfullmäktige Uddevalla.
Roger Johansson (L) lade in ett foto av presidiet på Facebook med texten ”Komunfullmäktiges presidium, (våra namn och partibeteckning), slår vakt om kommunfullmäktiges värdighet vid dagens sammanträde.” Med detta inlägg säger han sig vilja diskutera klädkoden i KF? Genom att använda ironi (som i sig innebär en hånande underton) sätter han tonen för kommentarerna som följer på hans inlägg. Presidiet, och framför allt jag, blir förlöjligad, hånad och kallad diverse fula tillmälen. Även kattmössan förlöjligas. Detta av personer som ifrågasätter min värdighet?!
Många reagerade på detta, och det nådde sedan presidiet. Presidiet kallade då gruppledarna till överläggning. Alla gruppledare var inte närvarande, men en majoritet, även Liberalernas. Överläggningen resulterade i en enig syn om den olämpliga tonen, om vilket ansvar vi måste ta, även på sociala medier, som offentliga personer. Önskemålet att ordf Alf Gillberg skulle prata med RJ om detta kom från gruppledarna, enhälligt kan tilläggas.
Om man har en Fb-sida, speciellt en öppen sådan som RJ har, har man ju ett visst ansvar för vad som skrivs där, och vad som får stå kvar, även av/om andra.
Låt mig citera ur SKL’s skrift “Hot och våld mot förtroendevalda”:
“Idag kan medborgarna ta del av vad som pågår i fullmäktige genom radio- och webbsändningar, via sociala medier som Facebook, Twitter mm. Mötet visas online och kommunikation sker i samma ögonblick som frågan debatteras.
Tyvärr används denna möjlighet ibland i syfte att kränka ledamöter från andra partier, vilket återspeglas direkt i sociala mediers diskussioner. Här vilar ett stort ansvar hos fullmäktigeledamöterna själva i hur man använder talarstolens möjligheter i debatten och hur man använder sociala medier under pågående möten. Det handlar både om att vara en god politisk förebild och att ta ansvar för att hindra utvecklingen mot ett hårdare samtals- och debattklimat i politiken, där ”lite måste du tåla” är norm.”
Flera tycker att jag får tåla reaktioner. Javisst, såklart i sakfrågan. Men jag anser det inte vara en politisk diskussion att förlöjliga, håna och kalla någon för diverse tillmälen, vilket det ju var frågan om här.
RJ menar i sitt inlägg att jag bryter mot demokratiskt fattade spelregler. Vilka? Klädkoden? Vi har ingen sådan i KF varför jag knappast kan bryta mot den. Att manifestationer är förbjudet? Manifestation i sig är inte otillåtet, däremot att störa ordningen under sammanträdet, vilket jag inte kan beskyllas för. (Dock har det sedan länge inte tillåtits plakat och banderoller i KF, oavsett majoritet.) Diverse nålar på kavajslagen, ett kors runt halsen eller en t-shirt med texten “liberal feminist” är också manifestationer, men ingen har protesterat mot detta… Är det värdighet att påstå jag bryter mot regler som inte finns?
RJ skriver i en insändare 17 maj: “De rosa toppluvorna ingick i en manifestation, som tilläts inne i fullmäktigesalen. Fullmäktiges vice ordförande deltar i och fortsätter manifestationen under hela fullmäktigemötet.” Jag antar RJ menar kören innan KF började. Presidiet (inkl mig) var ovetande om att detta skulle ske, och då kören sjungit klart och var ute ur salen INNAN sammanträdet började kl 17.30 fanns inte anledning för presidiet att agera. De störde således inte ordningen under sammanträdet. Att jag skulle deltagit är ren lögn, då jag satt på min plats när detta hände. Jag bar kattmössa, javisst, liksom tusentals kvinnor världen över denna dag.
Hur kattmössan ser ut har också kommenterats. Men oavsett det, så är den nu en internationell symbol för kvinnors rättigheter. Vilken symbol ska jag annars bära, en blå slips? En tröst till er upprörda, nästa KF som infaller på kvinnodagen är år 2023…
Jaana Järvitalo (V)
Kommunfullmäktiges 1:e vice ordförande