Strömstad

Rädda krokstrand Folkets hus!

”Jag är mån om min stund i Krokstrand” Så stod det på många Volvo Duett och Lada som körde mellan Krokstrand och Strömstad när jag för 30 år sedan flyttade till Krokstrand. När nu så många tjänstemän och politiker här på fullmäktigemötet talar sig varma för att bygga ett kulturhus på Skagerack i Strömstad vill jag påminna om det kulturhus som redan finns i kommunen. Sedan 115 år finns Bohusläns äldsta Folkets Hus i Krokstrand. Det säger Sten Brodén V Strömstad i ett anförande på kommunfullmäktige i Strömstad.


I den propagandafilm som nyss visades i denna lokal fanns inga bilder från Krokstrand. Av filmens 4 minuter och 45 sekunder kunde man se Svinesundsbroarna under kanske en sekund och bakom den Idefjorden –alltid något. När kultursekreteraren Carl och kulturutskottets ordförande Hans-Inge hade sina långa anföranden nämndes inte
kulturarbetet i Krokstrand vid något enda tillfälle. Därför måste jag säga något om de 30 år som jag har bott i Krokstrand.

Folkets Hus har hela tiden under dessa år varit ett levande kulturhus. När barnen var små ordnades musiklekar och öppet dagis av en förening som hette ”Barngruppen Hinden”. Idrottsföreningen hade lek och idrott i lokalerna när barnen kom i småskoleåldern. Kommunen hade ungdomsgård med biljard och innebandy mm. En grupp bildades som gjorde en insamling för att köpa en filmprojektor ifrån Kungshamn. Så småningom började filmer visas igen genom ”Bio Rollo”. Folkets Hus-föreningen arrangerade gästspel från Folkteatern och Västanå Teater och naturligtvis levande barnteater. Mellegårdens Skola hade sina avslutningsshower från scenen i Folkets Hus. Olika föreläsningar med olika teman har genomförts. Och mycket mycket mera.

Biografen utvecklades till en digital anläggning av hög klass. Det gjorde det lättare att hantera filmerna och gjorde det möjligt att arrangera direktsänd opera ifrån Metropolitan i New York och ifrån olika scener i Sverige. Olika arrangörer har genomfört ett 20-tal festivaler med 100-7 000 besökare (Tango, Världsmusik,
Rock, Kortfilm). Vid samtliga tillfällen har Folkets Hus stått i centrum. Så också i helgen när den andra Stenhuggarfestivalen gick av stapeln. Den startade förra året på Skriveröya och i år gick stafettpinnen över fjorden och den genomfördes under temat ”Höppe kärring – här e bäck!”, ett uttryck som skapades av en stenhuggarhustru, Hildur Johansson, som använde det när det körde ihop sig och blev svårt. Förra året var teatern i centrum och i år var filmen i centrum.

Under minimal budget har en kortfilm baserad på dokumentärt material och kvinnliga berättare framställts. Hela årets festivaltema kan sägas vara feministiskt på så vis att kvinnorna i stenriket lyfts fram. Det finns t ex många gruppbilder på stolta stenhuggare med verktyg i händerna men nästan inga bilder på kvinnorna i deras arbete med tvätt, matlagning och allt annat. Allt detta har genomförts och gjorts möjligt av ideella krafter!

Nu är denna verksamhet hotad. De kommunala bidragen har successivt minskat och det går inte längre att driva verksamheten. De ideella krafterna håller på att ta slut. Styrelsen orkar inte mer. Kulturen i Krokstrand kan läggas ner! Krokstrand Folkets Hus är navet i hela den kulturverksamhet som byggts upp under årens lopp. Nu hotas den av nedläggning. Och det kan ske redan i höst!

Jag vädjar därför till alla politiker i denna församling. Ge Krokstrand Folkets Hus ett bidrag som åtminstone täcker kostnaderna för alla myndigheters inspektioner samt ett värmebidrag!

Länge leve Krokstrand Folkets Hus!
Länge leve kulturhuset Skagerack i Strömstad!

Sten Brodén (v)

 

GRANITBERGENS DÖTTRAR (2017) teaser from Astrid Askberger on Vimeo.

Missa inte världspremiären på GRANITBERGENS DÖTTRAR, imorgon lördag kl 14.30 i Folkets Hus Krokstrand . Bygger på en film om stenindustrins Krokstrand, filmad 1950 av Gösta Nilsson, föreningsledare för Konsum Krokstrand samt berättelser från kvinnor uppväxta i Krokstrand. Manus: Karin Askberger Berättare: Aslög Westling Stillbildsfoto: Agneta Ekman Wingate Animation och grading: Mathieu Tobhi och Klipp: Astrid Askberger

Kopiera länk