Mellerud

Idrott får inte bli en fråga om ekonomi

Att idrott- och friluftsaktiviteter är något som gynnar hälsan och framför allt barn och ungas utveckling tror jag inte är något vi behöver diskutera. Däremot behöver vi diskutera vilka möjligheter vi ger våra barn och unga att ha ett aktivt liv. Det skriver Elin Segerlind, Vänsterpartiet Mellerud i en insändare till Melleruds nyheter med anledning av V Melleruds motion om att skapa en fritidsbank i kommunen. 


Vi i Vänsterpartiet vill att Mellerud upprättar en Fritidsbank där den som behöver kan låna utrustning för att utöva sport eller friluftsaktiviteter.

Förutom förbättrad hälsa så finns fler fördelar med en Fritidsbank. Den ger barn och unga som idag står utanför och kollar på när de andra spelar fotboll, rider eller dansar på grund av att de saknar de ekonomiska förutsättningarna att möjlighet att delta. Vi vill ge dem förutsättningar att delta på lika villkor. Idrott får inte bli en klassfråga där inte alla kan delta.

Fördelen med en Fritidsbank finns också att se i miljön. Om alla konsumerade lika mycket som vi gör i Sverige skulle vi behöva mer än fyra jordklot. Men vi har bara ett, så varför då inte dela med oss av det vi har? Fritidsbanken skulle i första hand fyllas upp med sådant som skänks till kommunen, begagnade och urväxta skridskor, fotbollsskor eller oanvända fiskespön.

Ytterligare en fördel finnas i integrationen, en behöver inte kunna tala samma språk för att kunna spela fotboll tillsammans. Fritidsbanken skulle kunna vara en väg in för de som kommit hit och inte har med sig något.

Våran motion är inlämnad till kommunen, vi hoppas att de andra partierna tycker som vi och ser fördelarna med att starta en Fritidsbank i Mellerud.

Mer om hur det fungerar och om du är intresserad av att hitta en fritidsbank nära dig kan du kolla in fritidsbanken.se

Elin Segerlind V Mellerud

Kopiera länk